Enkele voordelen van een pelletkachel:
Economisch:
Ecologisch:
Hoe werkt een pelletkachel eigenlijk ?
Allereerst merken we op dat een pelletkachel een gesloten verbrandingssysteem is dat afgescheiden is van de te verwarmen ruimte. Bij een correcte installatie van een pelletkachel is CO-vergiftiging uitgesloten!
De rookgasuitlaat achteraan de pelletkachel heeft een diameter van 80 mm en wordt het best aangesloten op een normale schouw die best de gepaste doorsnede heeft. Zowel een te grote als een te kleine schouwdoorsnede is te vermijden. In het ene geval kan de schouwtrek te sterk zijn of de rookgassen te fel afkoelen, in het andere geval kan men te maken krijgen met vroegtijdige verstoppingen. In beide gevallen is de verbranding slecht, heeft men een slecht rendement en kan de levensduur van de rookgasventilator en de kachel in het algemeen nadelig beïnvloed worden.
De luchtinlaatbuis zit achteraan de kachel en heeft een diameter van 40 mm.
Er moet steeds een minimale afstand tussen de muur en de kachel gerespecteerd worden. De lucht voor de verbranding (zuurstof) mag ook in de woonkamer genomen worden indien deze een permanente verluchting heeft en er geen dampkappen of andere toestellen die een onderdruk in de ruimte kunnen veroorzaken geïnstalleerd zijn.
Het gebruik en onderhoud van een doorsnee pelletkachel is zeer eenvoudig !
Het vullen of bevoorraden van een pelletkachel is heel eenvoudig. Bovenaan of aan de achterzijde van de pelletkachel bevindt zich een voorraadruimte voor de houtkorrels of pellets van waaruit de toevoer naar de brandhaard via een vijzel automatisch gebeurt.
Gemiddeld is die voorraadruimte goed voor 2-5 dagen stoken, afhankelijk van het type pelletkachel. De hoeveelheid ontstane as door de verbranding is zeer klein waardoor de aslade maximaal één maal per week moet geledigd worden. Het huis blijft kraaknet en de mineraalrijke as kan in de tuin worden gestrooid als meststof voor gazon of planten. In elke pelletkachel steekt een pak moderne technologie. De normale dagelijkse onderhoud beperkt zich tot stofzuigen en/of het ruitje even poetsen. Bij de meeste kachels is dit slechts nodig om de 2-3 dagen.
Een aantal malen per seizoen dient men wel de warmtewisselaar en de brandhaard van de pelletkachel iets grondiger uit te vegen en te stofzuigen. Ook dit gaat zonder veel moeite en in vrij korte tijd.
De meeste gebruikershandleidingen van de pelletkachels bevatten duidelijke instructies in verband met de regelmatige onderhoud.
Nadat een pelletkachel 1500 tot 2000 Kg pellets verbrand heeft, of na elk stookseizoen, is het noodzakelijk de pelletkachel te onderwerpen aan een grote reinigingsbeurt en een grondige controle. Dit is een vrij technische opdracht die je best door uw installateur laat uitvoeren en vergt gemiddeld 2 tot 3 uren werk (verschilt volgens het type pelletkachel)
Voor afspraak bel 056/98.00.64 of via mail info@ecovlam.be
Net zoals bij een wagen of een cv-ketel is dit jaarlijks onderhoud belangrijk voor een optimale werking en een lange levensduur van uw pelletkachel. Enkel een regelmatig onderhoud volgens de aanwijzingen van de fabrikant garandeert de goede en veilige werking van het toestel, daarom is de fabrieksgarantie ook afhankelijk hiervan. In verband met brandverzekeringen is het ook handig steeds een attest van nazicht en reiniging te kunnen voorleggen indien nodig.
Bij het grote onderhoud worden eventuele versleten dichtingen vervangen en de verbindingen naar de schouw grondig geveegd. In sommige gevallen wordt de schouw zelf ook gereinigd.
EcoVlam verzorgt deze service op uw aanvraag (indien u geen onderhoudscontract heeft). De kosten van deze service bedragen voor een doorsnee pelletkachel € 130 + eventuele dichtingen + btw + verplaatsingskosten (excl. schouw). Indien u een onderhoudscontract heeft bij ons, wordt U jaarlijks herinnerd in het voorjaar om een afspraak te maken voor de uitvoering van dit onderhoud. Daar de kachels in de zomer toch niet werken is dat de ideale periode daarvoor. Vraag het jaarlijks onderhoud en technisch nazicht voldoende op voorhand aan. Het wordt doorgaans uitgevoerd in mei, juni, juli of augustus. (Uitgezonderd periode jaarlijks verlof).
Een overeenkomst voor een automatische, regelmatige service en onderhoud is steeds mogelijk: voorwaarden en faciliteiten op aanvraag.